Omlet zawijany z pieczarkami podany z plackiem jabłkowo - ziemniaczanym
  • Łatwe
  • 45 min
Wróć

Omlet zawijany z pieczarkami podany z plackiem jabłkowo - ziemniaczanym

Składniki
na 8 porcje

  • 24 całe jaja ( po 3 na omlet)
  • 300 g pieczarek
  • 1 szalotka
  • 500 g obranych ziemniaków
  • 300 g jabłek
  • 300 g jogurtu naturalnego
  • 1/2 pęczka szczypiorku
  • 1 czerwona cebula
  • sól i pieprz do smaku
  • oliwa z oliwek i masło

Sposób przygotowania

Sposób przygotowania

Pieczarki i szalotkę pokrój w cienkie plasterki. Następnie posiekaj szczypiorek.

Wszystko podsmaż na maśle. Pieczarki powinny być lekko zarumienione, ale jeszcze miękkie.  

Jabłka i ziemniaki pokrój w drobne paski, wymieszaj i dopraw do smaku solą i pieprzem.  Uformuj placki ( najlepiej przy pomocy foremki metalowej) i smaż je na oliwie z oliwek na nieprzywierającej patelni ( najlepiej nie wyjmując ich z foremki). Z przygotowanych składników przygotuj 8 placków.

Następnie w misce wymieszaj jogurt, drobno pokrojoną czerwoną cebulę i resztę posiekanego szczypiorku. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Opcjonalnie możesz też dodać sok z cytryny

Następnie usmaż omlet z 3 jaj dodając do niego część grzybów. Przygotowanych składników wystarczy na usmażenie 8 omletów. Część grzybów zostaw do dekoracji.

Sposób podania

Omlet wyłóż na środek talerza, obok wyłóż placuszek z jabłek i ziemniaków. Wokół omletu i placka wylej sos. Następnie udekoruj omlet pieczarkami.

Jeśli zostanie trochę ziemniaków i jabłek pokrojonych w paseczki możesz udekorować nimi talerz.

Danie należy podawać od razu.