Polędwica wołowa w sosie Bearnaise ze smażonymi ziemniakami i karczochami
  • Średnie
  • 60 min
Wróć

Polędwica wołowa w sosie Bearnaise ze smażonymi ziemniakami i karczochami

Składniki
na 4 porcje

  • 700 g polędwicy wołowej (można zastąpić udźcem wołowym)
  • 0,5 l białego wina wytrawnego
  • 100 ml octu winnego z czerwonego wina
  • 1 pęczek estragonu
  • 1 pęczek trybula (można zastąpić kilkoma gałązkami kolendry)
  • 100 g szalotek
  • 3 żółtka
  • 200 g masła
  • 400 g młodych (małych) ziemniaków
  • 8 szt. małych karczochów (mogą być ze słoika)
  • Suszone pomidory w zalewie (do dekoracji)
  • Grubo zmielony pieprz, sól, oliwa

Sposób przygotowania

Sos Béarnaise:

Pokrój drobno szalotkę, trybulę i estragon, dodaj białe wino, ocet winny oraz pieprz. Całość zagotuj, a następnie zredukuj powstały sos o 2/3 (cały czas gotując). Przelej przez sitko kuchenne. Dodawaj stopniowo żółtka i ubijaj na bardzo małym ogniu do uzyskania konsystencji zabajonego. Następnie dodaj stopione i sklarowane masło (bez piany), cały czas ubijając trzepaczką. Przypraw solą i pieprzem i zdejmij z kuchenki.

Zgrilluj polędwicę

Na ruszcie zgrilluj polędwicę wołową, a następnie piecz przez ok. 8 min. Jeśli używasz patelni grillowej , przysmaż polędwicę krótko na dużym ogniu z dwóch stron, a następnie zmniejsz ogień.

Ziemniaki i karczochy pokrój w kawałki (świeże karczochy pozbaw łodygi i zewnętrznych twardych liści, przetnij mniej więcej w połowie usuwając kłujące końcówki, pokrój na ćwiartki a następnie usuń pliszek ze środka). Usmaż na maśle i oliwie.

Prezentacja dania:

Połóż wołowinę, wokół mięsa wyłóż młode ziemniaki oraz karczochy, dodaj marynowane w ziołach pomidory i oddzielnie sos Béarnaise.