Potrawka z pulpetów z indyka, z pieczarkami i cebulą oraz plasterkami wędzonej kiełbasy
  • Łatwe
Wróć

Potrawka z pulpetów z indyka, z pieczarkami i cebulą oraz plasterkami wędzonej kiełbasy

Składniki
na 8 porcje

  • 1 kg filetu z indyka
  • 400 g małych pieczarek
  • 200 g cebuli
  • 150 g marchewki
  • 70 g wędzonej kiełbasy
  • 0,5 l śmietanki kremówki
  • 1 litr bulionu drobiowego
  • 100 g masła
  • cytryna

Sposób przygotowania

Przygotuj bulion drobiowy: doprowadź do wrzenia litr wody i dodaj drobiowe kostki rosołowe. Gotuj na średnim ogniu bulion aż zmniejszy swoją objętość o 2/3. Dodaj płynną śmietanę i całość gotuj aż płyn zredukuje się o połowę.

Usmaż warzywa: Pokrój cebulę, marchewkę i pieczarki w cienkie plasterki. Na patelni rozpuść masło. Jak się rozpuści usmażyć całą cebulę, marchewkę i pieczarki.

Następnie dodaj warzywa do sosu i duś na małym ogniu w czasie przygotowania mięsa- od czasu do czasu mieszając

Usmażyć filety na patelni. Po usmażeniu pokrój je na małe kawałki.

Umieścić kawałki drobiu na środku talerza, na to wyłóż smażone warzywa i sos. Nastepnie ułożyć plasterki wędzonej kiełbasy. Talerz udekoruj liśćmi selera. Doskonale komponuje się z ryżem.

Smacznego!