Quiche lorraine z wędzonym boczkiem i szaszłykiem z kolorowych warzyw
  • Łatwe
  • 45 min
Wróć

Quiche lorraine z wędzonym boczkiem i szaszłykiem z kolorowych warzyw

Składniki
na 5 porcje

  • 200 g ciasta kruchego (gotowego)
  • 300 g gęstej śmietany
  • 150 ml mleka pełnotłustego
  • 3 jaja
  • 1 żółtko
  • Pieprz
  • Starta gałka muszkatołowa
  • 100 g startego sera Gruyère (lub inny twardy ser)
  • 150 g wędzonego boczku

Szaszłyki

  • 1 pęczek rozmarynu
  • 200 g cukinii żółtej / żółtego kabaczka
  • 200 g cukinii zielonej
  • 200 g czerwonej papryki
  • 200 g bakłażana
  • Oliwa, czosnek, tymianek

Sposób przygotowania

Kruche ciasto włóż do okrągłej ramy do tarty, nakłuj widelcem (można na ciasto wyłożyć ziarna dużej fasoli aby nie wyrosło), a następie piec przez 10 min. w temp.  170 stopni. Wyciągnij z piecyka, usuń fasolę i zostaw do ostudzenia.

W trakcie pieczenia ciasta wymieszaj w misce mleko, śmietanę, całe jaja, żółtko, gałkę muszkatołową, pieprz i sól. Następnie wylej na ciasto, dodaj ser Gruyère, pokrojony boczek i wstaw do piekarnika nagrzanego do temp. 170 stopni na ok. 30 min.

Następnie przygotuj szaszłyki. Pokrój warzywa w większą kostkę. Na patelni podgrzej oliwę, dodaj czosnek, tymianek i warzywa. Podsmaż przez chwilę. Na koniec przygotuj z nich szaszłyki, udekoruj gałązkami rozmarynu.