Rolada z wędzonej szynki z sadzonym jajkiem i remuladą
  • Łatwe
  • 30 min
Wróć

Rolada z wędzonej szynki z sadzonym jajkiem i remuladą

Składniki
na 1 porcje

  • plaster wędzonej szynki
  • bułka kajzerka (ew. chleb tostowy)
  • świeże jajo
  • opcjonalnie orzeszki piniowe
  • kawałki sera Gruyère lub innego twardego sera
  • masło
  • seler korzeń
  • twarde, kwaśne jabłko
  • sałata kędzierzawa
  • majonez
  • ocet winny
  • olej z orzechów (ew. oliwa)
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania

Przygotuj remuladę - podsmaż na patelni orzeszki piniowe, aż się zarumienią. Następnie utrzyj jabłka i seler, wymieszaj je w miseczce z orzeszkami piniowymi, olejem orzechowym, octem winnym i majonezem. Dopraw solą i pieprzem. Zachowaj trochę orzeszków do udekorowania dania. Usuń górną część bułki, z pozostałej natomiast wykrój miąższ. Dodaj masło na patelnię i zrumień bułkę z obu stron. Kiedy bułka przybierze złoty kolor, do powstałego w ten sposób chlebowego koła wbij na środek jajo. Podsmaż chwilę, ale tak żeby żółtko pozostawało miękkie. Ułóż na talerzu gotową bułkę z jajkiem a wokół niej ułóż remuladę. Następnie zawiń w plaster szynki wymieszane jabłka, seler i orzeszki. Połóż delikatnie gotowe plasterki na bułce oraz sosie majonezowym z warzywami, którym również nadałeś kształt koła. Na koniec, ozdób wszystko liśćmi sałaty, udekoruj orzeszkami oraz kawałkami sera pokrojonymi w trójkąty i pieprzem.

Ciekawostka: Remulada to klasyczny gęsty sos majonezowy z dodatkiem warzyw.