Ryba w boczku z pieczonym ziemniakiem i kwaśnym sosem
  • Łatwe
  • 120 min
Wróć

Ryba w boczku z pieczonym ziemniakiem i kwaśnym sosem

Składniki
na 60 porcje

  • 8 filetów rybnych (świeżych lub mrożonych)
  • 400g plastrów boczku
  • 100 g sera gorgonzola
  • 250 g jogurtu naturalnego
  • 400 g buraków
  • 1/4 pęczka koperka
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania

Filety rybne (jeśli były mrożone to wcześniej je rozmroź) zawiń w plastry boczku, a następnie upiecz je na grillu aż boczek się zarumieni i będzie lekko chrupiący, a ryba będzie soczysta.

Buraka umyj, przypraw do smaku solą i pieprzem, zawiń w folię aluminiową i powoli piecz na grillu aż będzie soczysty.

Przed podaniem zrób sos. W misce połącz jogurt z rozgniecionym serem, następnie dodać posiekany koperek. Wymieszaj i dopraw według uznania solą i pieprzem i ponownie wymieszaj.

Na środku talerza ułoż filet z ryby zawinięty w boczek, obok ułoż buraka wyjętego z folii aluminiowej. Buraka natnij u góry, aby "otworzyć" go na całej długości, do nacięcia wlej sos jogurtowy. Tak faszerowanego buraka udekoruj gałązką koperku.