Sałatka ziemniaczano - śledziowa
  • Łatwe
  • 45 min
Wróć

Sałatka ziemniaczano - śledziowa

Składniki
na 8 porcje

  • 4
  • 8 filetów śledziowych w oleju
  • 100 g czerwonej cebuli
  • 250 g marchewki
  • 150 g jogurtu greckiego
  • 1 limonka
  • musztarda ziarnista
  • 200 ml białego, wytrawnego wina
  • 100 ml oliwy z oliwek
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania

Przygotuj marynatę do śledzi: W naczyniu wymieszaj wino, oliwę z oliwek, posiekaną czerwoną cebulę. Dodaj do tego musztardę ziarnista (do smaku). Zostaw śledzie w marynacie na noc w lodówce. Po zamarynowaniu pokrój je w dużą kostkę.

Ugotuj warzywa: Pokrój ziemniaki w kostkę, marchewkę w małe słupki i ugotuj je we wrzącej osolonej wodzie. Po ugotowaniu warzywa wyjmij z wody i odstaw.

Zrób sos jogurtowy: Jogurt wymieszaj z musztardą ziarnistą, dodaj sok z połowy limonki. Przypraw do smaku solą i pieprzem.

W salaterce wymieszaj śledzie z gotowanymi warzywami i sosem. Smacznego!