Sardynki z cząbrem i pomidorowym sosem rougail
  • Łatwe
  • 30 min
Wróć

Sardynki z cząbrem i pomidorowym sosem rougail

Składniki
na 8 porcje

  • 40 szt. sardynek w oleju
  • 1 kg świeżych pomidorów
  • 2
  • 50 g czerwonej cebuli
  • 2 kromki chleba tostowego
  • garść cząbru lub świeżego tymianku
  • oliwa z oliwek
  • sól
  • pieprz
  • ząbek czosnku
  • 200 ml białego wina typu riesling

Sposób przygotowania

Sos rougail

Podduś na oliwie cebulę białą i posiekane pomidory. Następnie dodaj rozgnieciony czosnek, przypraw wszystko solą i pieprzem i smaż 15 minut pod przykryciem.

Sardynki

Przygotuj marynatę – w naczyniu wymieszaj posiekaną czerwoną cebulę, dwie łyżki oliwy z oliwek, białe wino i świeży cząber lub świeży tymianek. Marynuj sardynki przez około dwie godziny.

Przygotuj grzanki

Pokrój kromkę chleba w drobną kostkę i zrumień w piekarniku rozgrzanym do 180 °C przez 3 minuty aby wyszły grzanki.

SPOSÓB PODANIA

Na dno głębokiego talerza wyłóż pomidorowe rougail, na nim umieść sardynki, a następnie grzanki i kilka gałązek świeżego cząbru lub tymianku. Przed podaniem całość delikatnie skrop oliwą z oliwek