Śledź wędzony z dynią
  • Łatwe
Wróć

Śledź wędzony z dynią

Składniki
na 8 porcje

  • 2
  • 4 kromki pieczywa tostowego
  • 8 wędzonych filetów śledziowych
  • 1/4 pęczka szczypiorku
  • 100 g masła
  • 100 g śmietanki kremówki
  • 100 g cebuli
  • 100 g szalotek
  • 50 g bulionu z kury
  • sól, pieprz
  • masło klarowane do smażenia

Sposób przygotowania

Sposób przygotowania:

Posiekaj cebulę i szalotkę, dynię pokrój w kawałki, usuń skórę i pokrój w kostkę, a następnie przepłucz wodą.

W garnku podduś na odrobinie masła pokrojone cebulę i szalotkę. Dodaj kostki dyni i duś dalej. Następnie dodaj śmietanę. Po chwili dolej wodę, tak aby pokryła składniki. Na koniec wlej bulion z kury. Gotuj 40 minut na średnim ogniu.

Zmiksuj krem i dopraw do smaku. Przepuść wszystko przez sito, następnie dodaj masło i ponownie zmiksuj.

Posiekaj szczypiorek. Następnie pokrój śledzie na plasterki, a pieczywo tostowe w paski. Zrumień paski chleba na klarowanym maśle.

Prezentacja dania:

Krem wlej do miski lub głębokiego talerza. Następnie na krawędzi talerza i na zupie ostrożnie połóż dwa paski chleba i plasterki śledzia. Posyp posiekanym szczypiorkiem.

Smacznego!