
Śledź wędzony z dynią
Sposób przygotowania
Sposób przygotowania:
Posiekaj cebulę i szalotkę, dynię pokrój w kawałki, usuń skórę i pokrój w kostkę, a następnie przepłucz wodą.
W garnku podduś na odrobinie masła pokrojone cebulę i szalotkę. Dodaj kostki dyni i duś dalej. Następnie dodaj śmietanę. Po chwili dolej wodę, tak aby pokryła składniki. Na koniec wlej bulion z kury. Gotuj 40 minut na średnim ogniu.
Zmiksuj krem i dopraw do smaku. Przepuść wszystko przez sito, następnie dodaj masło i ponownie zmiksuj.
Posiekaj szczypiorek. Następnie pokrój śledzie na plasterki, a pieczywo tostowe w paski. Zrumień paski chleba na klarowanym maśle.
Prezentacja dania:
Krem wlej do miski lub głębokiego talerza. Następnie na krawędzi talerza i na zupie ostrożnie połóż dwa paski chleba i plasterki śledzia. Posyp posiekanym szczypiorkiem.
Smacznego!