Smażone żeberka w imbirze z prażonym sezamem i puree z czerwonej kapusty
  • Średnie
  • 120 min
Wróć

Smażone żeberka w imbirze z prażonym sezamem i puree z czerwonej kapusty

Składniki
na 4 porcje

  • 500 g żeberek
  • 40 g tłustego boczku
  • 60 g brukselki
  • 1/2 główki kapusty białej
  • 1/2 główki kapusty modrej
  • 80 g masła
  • 80 ml octu winnego z wina czerwonego
  • 400 g ciasta francuskiego
  • 40 g uprażonych ziaren sezamu
  • 160 ml wywaru drobiowego - domowego lub z kostki
  • 200 ml skoncentrowanego bulionu z kości cielęcych - domowego lub z kostki, w tym wypadku rozpuszczonej w połowie zalecanej objętości wody
  • 60 ml sosu sojowego
  • 20 ml oleju sezamowego (ew. oleju z orzechów arachidowych lub słonecznikowego)
  • 20 g świeżego imbiru (opcjonalnie)
  • sok z 1/2 pomarańczy
  • 20 g ziaren pieprzu syczuańskiego lub mieszanki różnych gatunków pieprzu

Sposób przygotowania

Przygotuj  sos, łącząc ze sobą wszystkie składniki.

Czerwoną kapustę upiecz w piekarniku w folii aluminiowej, na warstwie grubej soli.

Zblanszuj białą kapustę we wrzącej wodzie przez minutę, a następnie przelej ją zimną wodą. Kilka liści kapusty odłóż do wykonania ciastek. Resztę kapusty posiekaj, a następnie podduś na maśle.

Ciastko:

Boczek pokrój w drobną kostkę, usmaż na patelni na złoty kolor i wymieszaj z połową przygotowanego wcześniej sosu.

Na dnie okrągłych foremek (np. do mufinek) ułóż liście zblanszowanej kapusty. Do tak wyłożonych  foremek włóż część upieczonej czerwonej kapusty, uduszoną biała kapustę i boczek.

Z liścia kapusty napełnionego w foremce takim farszem uformuj kulkę, a potem odstaw do lodówki na godzinę, żeby stężała i nabrała kształtu. Po wyciagnięciu z lodówki, otocz masę kapuścianą ciastem,  tworząc w ten sposób ciastko z farszem.  Zapiekaj w piekarniku w temperaturze 180°C przez 10 min.   
Opcjonalnie możesz wykonać jeszcze rozetkę ziemniaczaną i odekorować nią ciastko. Dokładny sposób wykonania rozetki znajdziesz w przepisie na kiełbasę zawijaną w liść kapusty.

Zrób purée z pozostałej czerwonej kapusty – ugotuj do miękkości, a po ugotowaniu dodaj octu winnego.

ŻEBERKA:

Zawiń je w dwukrotnie, bardzo szczelnie, w folię spożywczą - najlepiej ją zakleić. Gotuj w wodzie przez ok.20-30 minut. Możesz też przygotować żeberka metodą sous-vide. Następnie zdejmij folię i smaż żeberka na dużym ogniu do momentu, gdy nabiorą złotego koloru, potem zmniejsz ogień i dosmaż żeberka, podlewając je cały czas resztą sosu.

Prezentacja dania:

Posmaruj żeberka resztką sosu, dodaj ziarna sezamu.

Połóż na talerz gotowe ciastko z kapuścianym farszem, dodaj ukształtowane z purée z czerwonej kapusty podłużne kluski, żeberka,  całość udekoruj kilkoma listkami brukselki.