Sosy grillowe
  • Łatwe
  • 60 min
Wróć

Sosy grillowe

Składniki
na 8 porcje

Sos ziołowo - jogurtowy

  • 500 ml jogurtu naturalnego
  • 200 g świeżego ogórka
  • kilka gałązek koperku, trybuli i szczypiorku
  • sok z 2 cytryn
  • 1 limonka
  • szczypta chili
  • sól i pieprz

Sos z curry i musztardą ziarnistą

  • 400 g majonezu
  • 100g musztardy ziarnistej
  • 80 g korniszonów
  • 80 g młodych cebulek
  • 1 jajko ugotowane na twardo
  • 50 g wywaru mięsnego
  • szczypta curry
  • sól i pieprz

Domowy sos ketchupowy

  • 100 g suszonych pomidorów w zalewie
  • 1 l soku pomidorowego
  • 50 ml wywaru z mięsa
  • 50 g cukru
  • 20 g musztardy z gorczycą
  • 1 czerwona cebula
  • odrobina tabasco
  • pieprz, sól
  • ocet balsamiczny

Sos barbecue

  • 150 g ketchupu
  • 500 ml soku pomidorowego
  • 300 g świeżych pomidorów
  • 100 g czerwonej cebuli
  • 100 g miodu
  • ocet balsamiczny lub ocet winny Xeres

Sposób przygotowania

Sos ziołowo-jogurtowy idealny do ryb

Obierz ogórki, wydrąż z nich miąższ. Zrób puree z ogórków, dodaj posiekane zioła, sok z cytryn, jogurt, dopraw solą, pieprzem i chili. Na koniec dodaj startą skórkę z limonki.

Sos z curry i musztardą ziarnistą do mięs i kiełbasek

Do majonezu dodaj curry, musztardę ziarnistą i wywar mięsny. Posiekaj korniszony, młode cebulki i zetrzyj żółtko. Połącz z sosem majonezowm. Dopraw solą i pieprzem.

Sos barbecue

Pomidory i pokrojoną w kostkę cebulę podsmaż na oliwie. Dodaj ketchup, miód i sok pomidorowy. Całość gotuj przez około 1 godzinę. Następnie przecedź przez sito i dopraw do smaku odrobiną octu winnego Xeres lub octu balsamicznego.

Domowy sos ketchupowy

Przygotuj z sypkiego cukru karmel, dodaj sok pomidorowy i zdeglasuj. Następnie gotuj, aż sos zredukuje się o połowę. Dodaj  pokrojoną czerwoną cebulę, wywar mięsny, pomidory oraz musztardę i odrobiną tabasco. Na końcu przypraw sos dodając ocet winny, sól oraz pieprz i odstaw.

Tak przygotowane sosy będą pysznym dodatkiem do grillowych dań!