Talerz przekąsek tapas
  • Łatwe
  • 30 min
Wróć

Talerz przekąsek tapas

Składniki
na 8 porcje

Kawior z bakłażana

  • 1 duży bakłażan (około 400 g)
  • oliwa z oliwek
  • 1/2 pęczka kolendry
  • 1 owoc granatu

Śledzie marynowane

  • Śledzie w oleju (4 filety)
  • 200 g serka białego lub jogurtu naturalnego
  • 1/2 pęczka estragonu
  • 50 g młodej cebulki
  • 1 kromka chleba tostowego

Ciastka z parmezanem:

  • 2 porcje ciasta francuskiego
  • Trochę kminu
  • 100 g musztardy ziarnistej
  • 1 jajko
  • 100 g startego parmezanu

Pierożki z nadzieniem:

  • 500 g mąka
  • 10 g cukru
  • 12 g soli
  • 35 g oleju
  • 200 ml wody
  • 400 g szynki np. staropolskiej
  • Trochę gałki muszkatołowej
  • 1 jajko
  • 50 g gęstej śmietany
  • 50 g czerwonej cebuli

Sposób przygotowania

Kawior z bakłażana

Bakłażana obierz, pokrój w kostkę i podduś. Następnie drobno posiekaj (można w mikserze, tak by konsystencja była bardziej gładka), dodaj oliwę z oliwek, pokrojoną kolendrę oraz pestki granatu.


Ciastka z parmezanem

Rozwałkuj ciasto, posmaruj żółtkiem używając pędzelka, dodaj musztardę, kmin i starty parmezan. Pokrój na paski o szerokości 1 cm i 12 cm długości. Piecz 10 min w temperaturze 180 stopni.


Śledzie marynowane

Śledzie zwiń z serkiem białym i estragonem. Zrób małe roladki, dodaj krążki młodej cebuli oraz grzanki z chleba tostowego.


Ciastka pierożki z nadzieniem

Zacznij od ciasta. Połącz wszystkie składniki, wyrabiaj do uzyskania jednolitej konsystencji i odstaw. 

Następnie przygotuj farsz. Pokrój w małą kostkę szynkę, dodać żółtko, 1 łyżkę gęstej śmietany i posiekaną cebulę.

Rozwałkuj ciasto do grubości 2 mm i wykrawaj koła o szerokości 7 cm. Na każde nałóż farsz z szynki i sklej w formę pierożków. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 8 minut.