Topinambur pieczony z gruszką i rozmarynem
  • Łatwe
  • 30 min
Wróć

Topinambur pieczony z gruszką i rozmarynem

Składniki
na 1 porcje

  • topinambur
  • gruszka
  • cebula
  • czosnek
  • olej kokosowy lub masło klarowane
  • rozmaryn
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania

Topinambur dokładnie myjemy, przecinamy na pół lub na ćwiartki. Następnie skrapiamy sokiem z cytryny. Gruszkę kroimy na cząstki, cebulę w piórka. Naczynie skrapiamy olejem kokosowym lub masłem klarowanym. Układamy w nim topinambur, gruszkę, cebulę i czosnek (nieobrane ząbki). Całość skrapiamy ponownie olejem kokosowym lub masłem klarowanym. Posypujemy solą, pieprzem i dodajemy kilka gałązek rozmarynu. Całość pieczemy w nagrzanym do 180 stopni piekarniku ok. 15-20 minut.