TORT CHARLOTTE Z OWOCAMI
  • Łatwe
  • 60 min
Wróć

TORT CHARLOTTE Z OWOCAMI

Składniki
na 8 porcje

Owoce

  • 100 g truskawek
  • 70 g malin

Mus truskawkowy

  • 230 g zmiksowanych truskawek
  • 10 g żelatyny
  • 40 g cukru
  • 5 ml soku z cytryny
  • 250 ml śmietany kremówki

Biszkopty

  • ok. 20 szt. podłużnych biszkoptów
  • Syrop do nasączania biszkoptów
  • 70 g cukru
  • 50 g zmiksowanych truskawek
  • 100 ml wody

Sposób przygotowania

Zacznij od przygotowania dużej formy lub indywidualnych foremek wykładając boki
i dno biszkoptami.


Przygotuj syrop do nasączania biszkoptów:
Zagotuj wodę, rozpuść w niej cukier i dodaj 50 g zmiksowanych truskawek. Wymieszaj i odstaw.


Mus truskawkowy:
Podgrzej 1/3 zmiksowanych truskawek, rozpuść w nich żelatynę uprzednio
namoczoną w zimnej wodzie, dodaj cukier i sok z cytryny. W oddzielnym naczyniu ubij bitą śmietanę. Następnie do zmiksowanych truskawek z żelatyną dodaj pozostałą część zmiksowanych truskawek, aby zmniejszyć temperaturę, a następnie wymieszaj z ubitą śmietaną.

Przygotowanie tortu

Do przygotowanej formy wlej trochę musu na dno, dodaj kilka owoców, ułóż warstwę biszkoptów namoczonych w syropie
truskawkowym. Czynność powtarzaj aż do wypełnienia formy. Odstaw do lodówki
na ok. 2 godziny.
Po schłodzeniu udekoruj listkami mięty i owocami (maliny, truskawki).
Smacznego!