Tort czekoladowy z waniliową bitą śmietaną
  • Łatwe
  • 180 min
Wróć

Tort czekoladowy z waniliową bitą śmietaną

Składniki

  • B
  • 220g masła
  • 220g czekolady
  • 150g cukru
  • 100g mąki
  • 4 całe jaja

Krem czekoladowy

  • 400g śmietanki kremówki
  • 500g polewy czekoladowej
  • 300g białek (czyli 10 białek)
  • 80g cukru pudru

Krem waniliowy

  • 200g śmietanki kremówki
  • 1 laska wanilii
  • 50g cukru pudru
  • 150 g wiórków czekoladowych do dekoracji

Sposób przygotowania

Przygotuj biszkopt czekoladowy:
 

Masło rozpuść z czekoladą w kąpieli wodnej lub w mikrofalówce.
Stopniowo dodawaj do czekolady jajka, cukier i mąkę. Całość energicznie wymieszaj, aż składniki dobrze się połączą.

Ciasto włóż do wysmarowanej masłem tortownicy i piecz 10 minut w 160°C. Po upieczeniu odstaw do ostygnięcia, 

Przygotuj krem czekoladowy:

Podgrzej kremówkę i zalej nią czekoladę. Wymieszaj do rozpuszczenia się czekolady.

Ubij pianę z białek, pod koniec dodając cukier.

Ubij śmietanę.

Do stopionej czekolady dodaj ubite białka, następnie delikatnie dodaj bitą śmietanę.

Uformuj tort:

W tortownicy na upieczony i ostudzony biszkopt wyłóż krem czekoladowy. Odstaw do lodówki na minimum 24 godz. Przed podaniem wyjmij z tortownicy.

Przygotuj krem waniliowy:

Przekrój wzdłuż laskę wanilii. Zeskrob nożem ziarenka ze środka laski. Dodaj je do kremówki i ubij dodają cukier. 

Sposób podania:

Wierzch tortu oraz boki pokryj warstwą kremu waniliowego. Boki udekoruj wiórkami czekolady, delikatnie posyp nimi również wierzch tortu. Posyp odrobiną kakao. do dekoracji możesz wykorzystać świeże kwiaty, które dodadzą kolorowych akcentów do ciasta