Waniliowy ryż na mleku z jabłkami pod kruszonką
  • Łatwe
Wróć

Waniliowy ryż na mleku z jabłkami pod kruszonką

Składniki
na 8 porcje

Ryż na mleku

  • 1 litr mleka
  • 2 laski wanilii
  • 100g ryżu na risotto
  • 70 g cukru

Kruszonka

  • 200 g mielonych migdałów
  • 200 g cukru pudru
  • 200 g mąki
  • 200 g masła

Mus jabłkowy

  • 1 kg jabłek
  • 100 g cukru
  • cynamon mielony (do smaku)

Sposób przygotowania

Przygotuj ryż na mleku:

Przekrój wzdłuż laski wanilii i zeskrob nożem nasiona.

Zagotuj mleko. Do gotującego się mleka wsyp ryż na risotto, 2 przekrojone laski wanilii i zeskrobane ziarenka. Gotuj 50 minut na małym ogniu ciągle mieszając. 10 minut przed upływem czasu gotowania dodaj cukier, nie przestawaj mieszać. Ryż przełóż do pucharków lub miseczek, w których będzie podawany i odstaw do lodówki na 2-3 godz.

Uwaga: pucharki lub miseczki wypełnij w 3/4, zostaw miejsce na mus jabłkowy i kruszonkę, które uzupełnią deser.

Przygotuj mus jabłkowy:

Jabłka obierz i pokrój w małą kostkę. Zostaw 1 małe jabłko do dekoracji.

Pokrojone jabłka podduś na maśle, dodaj cukier i cynamon. Gotuj 15 min na dużym ogniu. Następnie odstaw w chłodne miejsce.

Przygotuj kruszonkę:

Mielone migdały połącz z cukrem, mąką i miękkim masłem. Wszystkie składniki wymieszaj, aż uzyskasz konsystencję małych okruchów.

Kruszonkę wyłóż na papier do pieczenia i piecz 10 minut w piekarniku nagrzanym do 170 °C.

Sposób podania:

Na ryż wyłóż warstwę musu jabłkowego i kruszonki. Kruszonkę posyp cukrem pudrem. Następnie pokrój jabłko w julienne – czyli małe paseczki i udekoruj nimi kruszonkę.

Smacznego!