Żeberka wieprzowe w piwie z cykorią karmelizowaną, pomarańczą i jałowcem
  • Łatwe
Wróć

Żeberka wieprzowe w piwie z cykorią karmelizowaną, pomarańczą i jałowcem

Składniki
na 8 porcje

  • 8 porcji żeberek wieprzowych
  • 8 cykorii
  • 2 pomarańcze
  • 100 g wywaru mięsnego
  • 1 litr piwa
  • 500 ml soku pomarańczowego
  • 200 g masła
  • 1/2 główki kapusty
  • jagody jałowca
  • 100 g marchewek
  • 100 g cebuli
  • sól, pieprz, oliwa do smaku

Sposób przygotowania

Przygotuj żeberka:

Obierz marchewki i cebule i pokrój je w kostkę (mniej więcej o średnicy 1cm).

Na oliwie z odrobiną masła obsmaż żeberka ze wszystkich stron, dodaj pokrojoną marchewkę i cebulę, podsmaż i lekko zarumień warzywa, następnie zalej piwem. Dopraw solą i pieprzem do smaku. Następnie dodaj wywar mięsny i włóż do piekarnika nagrzanego do 120°C na 1,5 godz.

Przygotuj cykorię i kapustę:

Kapustę pokrój w paski.

Zetrzyj skórkę z dwóch pomarańczy, z jednej pomarańczy wyciśnij sok.

Umyj i osusz cykorie, podsmaż je z jednej strony na maśle. Dodaj drobno pokrojoną kapustę, skórkę z pomarańczy, sok z pomarańczy, kilka jagód jałowca i delikatnie przypraw solą i pieprzem.

Gotuj warzywa w soku do uzyskania konsystencji syropu.

Sposób podania:

Po upieczeniu żeberka wyłóż na talerz, dodaj cykorię, kapustę i polej sosem z pieczenia. Udekoruj cząstkami pomarańczy,