Filetowanie mięsa

Filetowanie mięsa

Filetowanie, to jedna z podstawowych czynności związanych z przygotowaniem mięsa do obróbki (smażenia, pieczenia, gotowania). Prawidłowo wykonane filetowanie gwarantuje niewielkie straty mięsa przy jego podziale oraz umożliwia uzyskanie estetycznie wyglądających porcji gotowych do przygotowania.

Podstawowe zasady filetowania:

  • Przygotuj ostre noże, które umożliwią sprawne oddzielanie mięsa.
  • Umyj mięso i dokładnie osusz ręcznikiem papierowym, żeby nie ślizgało się podczas filetowania.
  • Ściągnij żyłki lub sznurki, którymi zawiązane było mięso.
  • Poszczególne części mięsa oddziel od siebie krojąc je wzdłuż ich naturalnego obrysu (nogi, skrzydełka).
  • Mięso od kręgłosłupa oddzielamy zawsze tak, aby ostrze noża opierało się o kręgosłup.
  • Na końcu, z oddzielonych części mięsa, usuwamy zbędny tłuszcz i przycinamy nieestetycznie wyglądającą skórę.

Filetowanie drobiu:

Krok 1

Usuń żyłkę, którą związane jest mięso.

Krok 2

Oddziel nogi od korpusu przecinając skórę wzdłuż obrysu udek, następnie zdecydowanie odciągnij nogę i odetnij.

Krok 3

Wykonaj nacięcie wzgłuż mostku i odciągnij delikatnie mieso odcinając pierś na całej długości i powtórz czynność z drugiej strony.

Krok 4

Odetnij skrzydełka zostawiając jak największą powierzchnię piersi.

Krok 5

Na koniec w tak oddzielonych piersiach natnij kieszonkę, zaś kawałki zbędnego tłuszczu i nieestetycznie wyglądającą skórę wyrównaj.

Zobacz filmik pokazujący poszczególne kroki filetowania