Filetowanie ryb

Filetowanie ryb

Lubisz ryby i chcesz częściej zamieszczać je w swojej diecie? Denerwują Cię jednak ości, dlatego niechętnie samodzielnie przygotowujesz rybne specjały? W Atelier Intermarche pokazujemy jak szybko wyfiletować dowolną rybę, aby cieszyć się jej smakiem bez dodatkowych utrudnień.

Podstawowe zasady filetowania ryb:

-      Przygotuj ostry nóż, który będzie Twoim pomocnikiem

-      Filetowanie rozpocznij od nacięcia skóry oddzielającej korpus ryby od ogona. Następnie natnij skórę przy grzbiecie i przetnij ją wzdłuż kręgosłupa uważając przy tym, żeby nie przeciąć ości

-      Wykonaj nacięcie oddzielające głowę od reszty mięsa i odetnij cały płat mięsa od kręgosłupa

-      Następnie odetnij ości znajdujące się w najbardziej płaskim kawałku ryby i gotowe!

Zobacz szczegóły na filmiku powyżej